![Fuleren C60 3D](/media/lib/64/buckyball-3d-807c8386e55ae1599d93a5a15df79eac.jpg)
Nano samo się poskłada
23 listopada 2010, 17:25Czy możliwe jest, żeby kopnięta sterta cegieł poukładała się sama, tworząc chodnik? Nie bardzo. Jeszcze mniej prawdopodobne jest, żeby cegły same utworzyły budynek. Tymczasem w skali nano jest to możliwe i uczyniono pierwszy krok ku takiej technologii.
Sztuczny jajnik w kapsułce
10 kwietnia 2013, 10:51Po ustaniu funkcji jajników, np. w wyniku menopauzy, stosuje się hormonalną terapię zastępczą. Efekty uboczne powodują jednak, że naukowcy próbują zastąpić rozwiązanie farmakologiczne czymś bezpieczniejszym. Ostatnio zespół Emmanuela Opary z Wake Forest University przetestował zamykanie komórek jajników w wielowarstwowych kapsułkach z kwasu alginowego (jest on składnikiem ścian komórkowych wielu alg i trawy morskiej).
![](/media/lib/218/n-nowotwor-trzustki-4088ac52816ccbfd44d5aaed12193503.jpg)
Rozpowszechnione chemikalia zwiększają ryzyko nowotworów
23 lipca 2015, 09:50Rozpowszechnione w środowisku związki chemiczne, które są uznawane za bezpieczne w niewielkich dawkach, mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów. Do takich wniosków doszła grupa 200 naukowców z 28 krajów. Uczeni prowadzili przez trzy lata badania nad 85 popularnymi związkami chemicznymi, które nie są uznawane za rakotwórcze
![](/media/lib/274/n-ksiazki-cb2dfec22f134e579875ce90315db864.jpg)
Koło do opisu, które pomoże w zachowaniu zapachów ważnych dla dziedzictwa kulturowego
14 kwietnia 2017, 12:27Na Uniwersyteckim College'u Londyńskim powstało Koło Zapachowe Książek Historycznych (Historic Book Odour Wheel), które ma pozwalać na dokumentowanie i archiwizowanie woni związanych ze starymi woluminami. Metodę opisano na łamach Heritage Science.
![](/media/lib/339/n-producenci-gaba-0a623c22fae6ea0f0cef2d4f34a97329.jpg)
Nowo odkryte bakterie z jelita mogą mieć związki z depresją
14 lutego 2019, 12:23Naukowcy wykryli korelację między depresją a grupą produkujących neuroprzekaźniki bakterii z ludzkiego jelita.
![](/media/lib/524/n-migdaly-a6de43e2af9d3c527a8c08b4668636fc.jpg)
Garść migdałów pozytywnie wpływa na zdrowie mikrobiomu jelit
24 października 2022, 09:48W skład mikrobiomu jelit wchodzą tysiące gatunków mikroorganizmów. Odgrywają one kluczową rolę dla naszego zdrowia, ich wpływ wykracza daleko poza układ trawienny. Stan mikrobiomu decyduje m.in. o naszym układzie odpornościowym, ma wpływ na nasze zdrowie psychiczne. Wciąż trwają badania nad wpływem poszczególnych pokarmów na mikroorganizmy zamieszkujące nasze jelita. Naukowcy z King's College London donieśli właśnie o pozytywnym wpływie migdałów na stan mikrobiomu.
Nowa lista związków wywołujących raka piersi
15 maja 2007, 10:41Amerykańscy naukowcy przeanalizowali gigantyczną liczbę, bo aż 900, badań i sporządzili listę 216 występujących w środowisku związków chemicznych, które wywołują raka piersi. W uwzględnionych eksperymentach brali udział zarówno ludzie, jak i gryzonie. Groźne dla zdrowia substancje znajdują się w wodzie, powietrzu i pokarmach.
![](/media/lib/28/tabletki-eec1ae25114c06ecca93e9f9a9db3ee9.jpg)
Niebezpieczne związki (chemiczne)
28 stycznia 2009, 22:25Toksyczne działanie jednego z leków przeciwzapalnych można z łatwością zniwelować dzięki... drugiemu lekowi przeciwzapalnemu.
![](/media/lib/63/ostryz-dlugi-eebb9bca679605e50bed40e5e6a6d0f5.jpg)
Kurkumina rozbraja oporne nowotwory
29 kwietnia 2010, 10:14Wstępne leczenie kurkuminą, żółtym barwnikiem występującym w kłączach kurkumy, czyli ostryżu indyjskiego, sprawia, że komórki nowotworów jajnika stają się podatniejsze na chemio- i radioterapię. Naukowcy wykazali, że dostarczanie jej za pomocą bardzo małych nanocząstek (o wymiarach poniżej 100 nanometrów) jeszcze bardziej wzmacnia efekt uwrażliwienia.
![](/media/lib/35/danie-b4bfdc0ce846cf995e7d4b1b8f43d003.jpg)
Niskowęglowodanowa dieta wysokobiałkowa grozi rakiem?
17 marca 2011, 12:57Wybierana przez wiele odchudzających się osób dieta z dużą zawartością białka i niską węglowodanów prowadzi do zmian w jelicie grubym, które mogą zwiększać ryzyko raka jelita grubego (American Journal of Clinical Nutrition).